DÜNYA 07.03.2026 - 04:05

Beyaz Saray: İran Operasyonlarında Hedeflere 4-6 Haftada Ulaşılacak

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD'nin İran hava sahasını kontrol etmeye yakın olduğunu ve operasyonların hedeflerine 4 ila 6 hafta içinde ulaşılacağını belirtti. Askeri saldırıların başarıyla ilerlediğini vurguladı.

Beyaz Saray: İran Operasyonlarında Hedeflere 4-6 Haftada Ulaşılacak

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD'nin İran'a yönelik yürüttüğü operasyonlarda önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve belirlenen hedeflere 4 ila 6 hafta içinde ulaşılmasının beklendiğini açıkladı. Leavitt, Washington'da basın mensuplarına yaptığı değerlendirmelerde, askeri saldırıların "başarılı" seyrettiğini vurguladı.

Sözcü Leavitt, ABD'nin İran hava sahasının tamamını kontrol etmeye çok yaklaştığını iddia etti. Amerikan kamuoyunda İran ile savaşın süresine ilişkin artan tartışmalara değinen Leavitt, Başkan Donald Trump tarafından daha önce belirtilen 4-6 haftalık operasyon sürecinin ulaşılabilir hedefler doğrultusunda "iyi bir şekilde ilerlediğini" ifade etti. İsrail ile ortaklaşa düzenlenen operasyonlarda, İran'ın çok sayıda füze tesisinin ve donanmasının büyük ölçüde imha edildiğini ileri süren Leavitt, İran ordusuna ait 30'dan fazla geminin batırıldığını belirtti. Ayrıca, İran'ın misilleme amaçlı balistik füze saldırılarının sadece altı gün sürdüğünü ve bu saldırı oranının yüzde 90 oranında azaldığını kaydetti.

İran Liderliği ve Trump'ın Rolü

Leavitt, Başkan Trump'ın İran'da Ayetullah Ali Hamaney'in yerine geçecek isimle ilgili süreci yakından takip ettiğini ve bu süreçte etkin bir rol oynamak istediğini söyledi. Amerika'nın, Hamaney'in ardından gelecek yeni liderin "Amerika'ya ölüm" sloganını benimseyen bir isim olmasını istemediğini dile getirdi. ABD'deki Cumhuriyetçi MAGA (Make America Great Again) hareketinin İran ile savaşa karşı olduğu yönündeki kamuoyu algısına da değinen Leavitt, "X platformu gerçek hayat değildir. Başkan, gerçek hayatın içinde yaşıyor ve bu konuda geniş bir desteğe sahip" şeklinde konuştu.

İran'ın Askeri Gücünün Ortadan Kaldırılması

Öte yandan Leavitt, Amerikan Fox News kanalına verdiği mülakatta da İran'ın balistik füze saldırılarındaki yüzde 90'lık azalmayı yineleyerek, "İran'ın askeri gücünü ortadan kaldırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. İran ile yaşanan çatışmalar nedeniyle artan enerji fiyatlarının geçici olduğunu savunan Leavitt, fiyatların kısa sürede normale döneceğini öngördü. Son olarak, Trump'ın İran'a yönelik "koşulsuz teslim olma" söyleminin, "İran'ın artık Orta Doğu'da ABD'ye ve askerlerine bir tehdit oluşturmadığı anlamına geldiğini" ifade etti.

Sıradaki Haber Yükleniyor...

antalya escort

bodrum escort