GÜNDEM 11.04.2026 - 06:48

Mavi Vatan-2026 Tatbikatı İsrail Basınında Geniş Yankı Uyandırdı

Türk Deniz Kuvvetleri'nin Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz'de icra ettiği Mavi Vatan-2026 Tatbikatı, İsrail basınında "benzeri görülmemiş" bir güç gösterisi olarak değerlendirildi.

Mavi Vatan-2026 Tatbikatı İsrail Basınında Geniş Yankı Uyandırdı

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz bölgelerinde başarıyla tamamlanan Mavi Vatan-2026 Tatbikatı, İsrail basınında geniş yankı uyandırdı. İsrail medyasında yer alan haberlerde, Doğu Akdeniz'deki canlı atış safhasının tamamlandığı ve Türk donanmasının "benzeri görülmemiş" bir güç gösterisi sergilediği vurgulandı.

İsrail Medyasından Türk Donanmasına "Küresel Güç" Değerlendirmesi

Tatbikatın öne çıkan unsurlarından biri, Bayraktar TB3 insansız hava aracının hedefleri dünya genelinde bir ilk olarak başarıyla imha etmesi oldu. Bu gelişmenin, Türkiye'nin savunma teknolojilerindeki ilerlemesini açıkça ortaya koyduğu belirtildi.

Haberlerde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu'nun değerlendirmelerine de yer verilerek, Türk donanmasının küresel çapta etkili bir güç konumuna geldiği ifade edildi.

İnsansız Sistemlerle Güçlenen Deniz Gücü ve İnşa Süreçleri

İsrail basını, tatbikat kapsamında insansız hava araçları vasıtasıyla deniz hedeflerinin etkisiz hale getirilmesine de dikkat çekti. Türk donanmasının modern savaş gemileri ve deniz platformlarında entegre edilen insansız sistemlerle küresel ölçekte öne çıktığı vurgulandı.

Ayrıca, Türkiye genelindeki tersanelerde şu anda 41 askeri geminin inşasının devam ettiği bilgisi paylaşıldı. Bu gemilerin 37'sinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 4'ünün ise Sahil Güvenlik Komutanlığı için üretildiği belirtildi. Yakın gelecekte aynı anda 50 askeri geminin üretim kapasitesine ulaşılması hedeflendiği ve yeni uçak gemisi projesi çalışmalarının da sürdürüldüğü kaydedildi.

Yerli Savunma Sanayii Ürünleri Tatbikatta Öne Çıktı

Tatbikat süresince yerli savunma sanayinin stratejik ürünleri de gündeme geldi. Bu bağlamda, "AKYA" ağır torpidosunun TCG Sakarya denizaltısından ilk kez canlı atışla fırlatılmasına özellikle değinildi.

Türk Deniz Kuvvetleri'nin yakın zamanda beş farklı tipte insansız deniz aracı ve iki model intihar botunun yanı sıra kıyı hedeflerine yönelik ATMACA gemisavar füzeleri ile modern deniz mayınlarının entegrasyon süreçlerini tamamladığı da aktarıldı.

3 Nisan'da başlayan ve Antalya açıklarında sona eren yıllık tatbikatın, deniz, kara, hava ve sahil güvenlik kuvvetlerinin operasyonel hazırlığını ve müşterek operasyon kabiliyetini test etmek amacıyla icra edildiği bildirildi.

Sıradaki Haber Yükleniyor...

antalya escort

bodrum escort