Kobi’lerin Yarısından Fazlası Geçen Yıl 1 Kere Siber Hücuma Uğradığını Bildirdi

21.02.2022 - Pazartesi 12:07

SİBER HATALILARIN AMACINDA TEKRAR KOBİ’LER VAR

Bilgi muhafaza sırf büyük kuruluşlar için değerli üzere görülüyor olsa da şahsî dataların güvenliği KOBİ’ler için de hayli kıymetli. O denli ki, geçen yıl ortalama en az 1 defa siber atağa uğrayan KOBİ’lerin siber saldırganlar tarafından tertipli olarak maksat alındığını aktaran Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, bilgileri korumak için tedbir alınmamasının risklerini paylaşıyor.

Yalnızca büyük şirketlerin değil, KOBİ’lerin de şahsî bilgilerini muhafaza konusuna azami dikkat etmesi gerekiyor. Yaşanabilecek en küçük siber akın bile çok büyük kahırlar doğurabiliyor. Rastgele bir data müdafaa planına sahip olmayan KOBİ’ler güvenlik, mali kayıp, yasal problemler, operasyonel vakit kaybı üzere değerli ıstıraplar yaşayabiliyor. O denli ki Verizon’ın 2021 Data İhlali Araştırmaları Raporu’na nazaran KOBİ’lerin 61’i geçen yıl en az 1 sefer siber atağa uğradığını bildirdi. Bilhassa küçük işletmelerin bilgi müdafaaya ehemmiyet vermediğini bilen siber saldırganların gayesinde olduklarının altını çizen Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, bilgilerini korumayan KOBİ’lerin karşı karşıya kalacağı riskleri sıralıyor.

1.Güvenirlik problemleri yaşayabilirler. Bilgileri teminat altına almamanın en büyük risklerinden biri, müşterilerin itimadını kaybetmek oluyor. Prestiji sarsılan KOBİ’lerin inancı tekrar oluşturması vakit alıyor ve bu nedenle önemli kayıplar yaşayabiliyor. Hatta, bu durum KOBİ’leri iflasa bile sürükleyebiliyor.

2. Mali kayıplarla karşı karşıya kalabilirler. Rastgele bir siber hücuma maruz kalan KOBİ’ler finansal kayıplarla karşı karşıya kalıyor. Tedbir almayan KOBİ’ler, yeni güvenlik düzenekleri satın almak, yasal cezaları karşılamak, varsa ihlalden etkilenen müşterilere tazminat ödemek, ihlalin nasıl gerçekleştiğini keşfetmek ismine bir soruşturma için ödeme yapmak üzere birçok sebepten çok yüklü paralar harcamak zorunda kalabiliyor.

3. Yasal süreçlerle uğraşabilirler. Bilgi muhafaza yönetmeliklerine nazaran, kuruluşların yasal olarak müşterilerinin ve çalışanlarının ferdî bilgilerini korumak için gerekli tedbirleri almak üzere bir sorumluluğu bulunuyor. Bir siber atağa uğrayıp bilgileri inançta tutamayan KOBİ’lere büyük kuruluşlara da olduğu üzere tazminat davası açılabilir. Dava süreci boyunca hem maddi hem manevi ziyana uğrayan işletmeler için bu süreç bir oldukça yıpratıcı olabiliyor.

4. Operasyonel aksaklık yaşayabilirler. KOBİ’lerin düşünmesi gereken diğer bir konu ise mümkün bir siber hücum yaşandıktan sonrasında işletmenin yaşayacağı operasyonel aksaklıklar oluyor. İşletmeler, aşikâr bir mühlet işleri azaltmak yahut külliyen durdurmak zorunda kalabiliyor. Bu üzere durumlar, gelir kaybına hatta müşteri kaybına bile yol açabiliyor.

5. Ferdî yahut işletme bilgileri diğerlerinin eline geçebilir. Bir siber hücum hassas dataların çalınmasıyla sonuçlandığı vakit hem ferdî datalar ve işletmeyle ilgili tüm bilgiler hem de müşterilerin bilgileri tehlikeye giriyor. Siber saldırganlar çoklukla IP adresleri, bağlantı bilgileri ve finansal bilgileri hedefliyor. Bu bilgileri elde den saldırganlar KOBİ’leri para karşılığı tehdit edebiliyor, birtakım bilgileri ifşa edebiliyor ve işletmelerin batmasına bile neden olabiliyor.

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı