İyi olmadığımız ya da kendimizi geliştirmemiz gereken alanları makyajlayacak tabirler bularak olduğundan iyi göstermekte bir hayli başarılıyız.
Bunun en iyi örneği kuşkusuz 1 Ocak 2019 itibari ile hayatımızdan çıkan Adil Kullanım Kotası (AKK).
AKK bize diyor şunu diyor: Evet bir sınırlama var ama bunun nedeni herkese adil bir hizmet sunabilmek.
Halbuki söz konusu sınırlamanın şirketlerin herkese kotasız internet sunacak kapasiteye erişemedikleri süre boyunca uygulanmasının gerekliliği çoğunluğun malumu.
Neyse ki artık günümüz dünyasından temel ihtiyaç olarak sayılan internet üzerindeki bu limit kalktı. Peki hali hazırda dünya ortalamasından düşük kalitede olan internette ortalamanın üstünde ücret ödeyen biz kullanıcılar kotasız internet ile ne kazandık ne kaybettik?
Milyonlarca insanın hayatının bir parçası olan bu durumu daha iyi kavrayabilmek için mikro bir örnek üzerinden gitmekte fayda var.
100 hanelik bir köy ve bu köyde hane başına 1 ekmek üretebilen bir fırın olduğunu ve üretilen ekmeğin herkese yetmesi adına aile başına 1 ekmek satın alma hakkı olduğunu düşünün.
İnsanlar günde birden fazla ekmek satın almak istediklerinde, hane başına 1 ekmek sınırını kaldırmak için atabileceğiniz 3 adım var.
1- Fırının kapasitesini artırır ve insanların artan talebine kimseyi aç bırakmayacak şekilde cevap verirsiniz.
2- İnsanların ekmeği tüketme hızlarını düşürerek dolaylı bir kota koyarsınız.
3- Son çare olarak ise ekmeğin fiyatına tüketim miktarının belli bir seviyenin üzerine çıkmaması adına zam yaparsınız.
İşte 1 Ocak itibari ile ülkemizdeki internet kullanıcılarına kotasız internet hizmeti sunmaya başlayan firmalar hem fiyatı artırmayı hem de tüketim hızını düşürmeyi tercih etti.
6 Mbps gibi günümüz koşullarında komik sayılabilecek bir internet hızına 24 ay taahhüt ile 69.90 TL fiyat belirlemek bu tercihin en belirgin örneği.
ORTALAMANIN ALTINDAKI İNTERNETE DAHA YÜKSEK FİYAT
Speed Test verilerine göre dünya genelinde internet Mbps ortalaması 52.16. Türkiye’de ise ortalama hız 18.76.
Yani hali hazırda dünya ortalamasından düşük olan internet için yine ortalamanın üzeri fiyat öderken kotanın kalkmasının yüzü suyu hürmetine cebimizden çıkacak olan meblağ hatırı sayılır düzeyde artacak.
Firmalar taahhüt süreleri sona erene kadar müşterilerine aynı fiyat üzerinden kotasız internet sunacak. Ancak taahhüt süresinin sona ermesi ile zamlı fiyatlar milyonlarca kullanıcının hayatlarının bir parçası olacak.
Artan ücretlerden kaçmak için ise pek çok kullanıcı kotasız ama eski AKK’li dönemine göre daha düşük hızda hizmet sağlayan paketleri tercih edecek.
Başka bir deyişle her ayın son haftasında çıkagelen kotadan kurtulurken ya paramızdan ya da hızımızdan olacağız.