Manisa’daki Marmara Gölü’ne neden su verilmiyor?
Hastalıklara Müzikle Tedavi
25.02.2022 - Cuma 00:12Titreşim Tıbbı kitabının müellifi Dr. Murat Balanlı’dan hastalıklara nazaran dinlenmesi gereken makamlar, müzikler, kullanılması gereken renkler…
Hani derler ya müzik ruhun besinidir diye. Müziğin yalnızca ruhun besini değil birebir vakitte şifası olduğunu biliyor muydunuz? Titreşim Tıbbı kitabının müellifi Hekim Murat Balanlı hastalıklara nazaran hangi müziklerin dinlenmesi gerektiğini kitabında anlatıyor.
“Her şey titreşimdir. Niyetlerimizin de müziğin de renklerinde titreşimi vardır. Vücudumuz kendi kendini düzgünleştirme mucizesine sahip bir yapı. Hastalık dediğimiz ise aslında vücudun kendini düzgünleştirme mekanizması” diyen Balanlı hangi hastalığa hangi müzik uygun gelir şöyle anlatıyor:
Kendinizi keyifsiz ve gergin hissediyorsanız, sevinç, sefa ve iç huzuru bulmak için; Sevmekten Kim Usanır, Ömrümce Daima Adım Adım, Neden Saçların Beyazlanmış Arkadaş üzere rast makamındaki müzikleri tercih edebilirsiniz. Spazm çözücü özelliği nedeniyle pek çok durumda kullanılabilir. Gece yarısı ve seher vakitleri tesirlidir.
Yaratıcılık duygusu ve ilham elde etmek istediğinizde acemaşiran makamı tam size nazarandır. Dingin fikir ve hisleri canlandırır. Hanımlarda doğumu kolaylaştırır. Ağrı giderici ve spazm çözücü özelliği vardır. Lezzet verir, gevşemeye yardımcı olur.
Bana bir aşk masalından müzikler söyle... Bestesi ve güftesi Erol Sayan’a aittir. buselik makamında, Türk müziğinin unutulmaz yapıtlarından biridir. Kan deveranı, karın bölgesi, kalça ve bacak bölgelerine tesirlidir. Kulunç, bel ağrısı ve tansiyon rahatsızlıklarına yararlıdır. Kuvvet ve barış duygusu verir. Akıl hastalıklarında tesirlidir.
Kelamları Faruk Nafiz Çamlıbel’e ilişkin olan hüseyni müzik, Keklik dağlarda şağılar, Yavrum diye diye ağlar, Günden güne yansa dağlar, Görenlerin bağrı yanar müziğine kulak vermişseniz, kalp ve akciğer rahatsızlıklarında tesirli ve faydalı olduğunu söyleyebilirim. Sabah ve gün ağarırken dinlemek daha tesirlidir. Mide yanmasını giderici özelliği vardır. Barış duygusu verir. İç organlara tesirlidir. Tabiat ile sizi birleştirir, kendine itimat ve kararlılık duygusu verir.
Ada kıyılarında bekliyorum ya da Kırmızı gülün ismi var müziklerini dinliyorsanız bilin ki, hicaz makamındasınız. Faydaları mı nelerdir? İvedi etmeyin söylüyorum, idrar çıkarma zorluğuna, tehlikeli ağrı ve sancılara yeterli gelmesinin yanında, cinsel gücü ve isteği harekete geçirir.
Uşşak söz manası olarak, aşıklar demektir. Derin aşk ve mistik hislerin tabir vasıtasıdır. Fecirden kuşluk vaktine kadar, ayrıyeten günbatımında tesiri fazladır. Kalp, ayak ağrılarına yararlıdır. Gülme, sevinç, kuvvet ve kahramanlık hisleri verir. Uyku ve istirahat için yararlıdır, gevşeme hissi verir. Hangi müzikler olduğunu mu merak ediyorsunuz? O halde söyleyeyim. Çabucak herkes bilir, Akşam oldu hüzünlendim ben tekrar, Gamzedeyim deva bulmam, Gözlerin doğuyor gecelerime üzere müzikler uşşak makamındadır.
Zihni temizlemek, vesvese ve endişeyi def etmek istiyorsanız, büzürk makamı tam size göre. Ama özellikle fecirden kuşluk vaktine kadar dinleyin. Fikre yön verir. Kulunç ve beyin hasarı ile ortaya çıkan şiddetli hastalıklara yararlıdır. Güç kazandırır. Boyun, boğaz, göğüs, kalp ve yan böğür için etkilidir.
Kötü düşüncelerden uzaklaşmak için neva makamı önerilir. Gönül okşayıcı olduğu söylenir. Aynı zamanda siyatik ağrısına, kalça kemiği ağrısına iyi gelir. İnsanı bozuk düşüncelerden arındırır ve hafızayı kuvvetlendirir. Zeki Müren’in sesinden Elbet gönüllerde sabah olacak, Bir gün ağlayanlar ferah bulacak şarkısını tavsiye edebilirim.
Kalp hastalığı olanlar, zengüle makamında müzik dinlesinler. Günbatımından sonra daha etkilidir. Kalça eklemleri ve bacak içleri ile ilgisi bulunur. Kalp hastalığı dışında, menenjit ve beyin hastalıklarına etkilidir. Hayal ve sırlar telkin eder, uyku ve masal duygusu verir.
Müzikle aranız yoksa renklerden de şifa bulabilirsiniz:
Her renk, sahip olduğu dalga boyuna göre kendine has özel titreşimler yayar. Bu titreşimler sahip oldukları hız, yön ve frekansa göre ilgili sinirleri uyarırlar.
Kırmızının uyarıcı titreşimleri vardır. Kök çakranın rengidir. Canlandırıcı ve kuvvetlendirici özelliği vardır. En uzun dalga boyuna sahiptir ve derinlere etki eder. Romatizmal hastalıklar, dolaşım sistemi sorunları gibi rahatsızlıklarda kırmızı rengi şifa amaçlı olarak kullanılır.
Kavuniçi, sakral çakranın rengidir. Enerjiyi adım adım oluşturur, blokajları çözer ve neşe saçar. Bu rengi sevenler daha dışa dönüktür ve yaratıcıdır. Dalak, kuru ciltler, sinüsler, kas sarkmalarında şifa amaçlı kullanılır.
Sarı güneşi çağrıştırdığı için sevinç ve neşeyi temsil eder. Karın çakrasının rengidir. Güçlendirici özelliği vardır. Sinirleri güçlendirir, mide gazı, egzama, lenf drenajı, cilt problemleri, aşırı yorgunluk gibi durumlarda kullanılır.
Yeşil, kalp çakrasının rengidir. Doğa titreşimleriyle huzur ve sakinliği; mavi gökyüzü ile melankolik titreşimleri çeker. Dengeler, sakinleştirir, fiziksel ve zihinsel dengeyi kurar, derin huzur ve dinginlik sağlar. Akne tedavisinde, kalp ve kalp kası, morluklar ve pigmentasyon için kullanılır.
Mavi, boğaz çakrasının rengidir. Enflamasyonu önleyicidir. Uyku problemlerinde, güneş yanıklarında, diş rahatsızlıklarında, kaşıntılarda, larenjit gibi durumlarda kullanılır. Hiperaktif durumları kontrol altına alır.
İndigo alın çakrasıdır. Konsantrasyonu artırır, sakinleştiricidir ve detoks etkisi vardır. Lenfatik sistemi güçlendirir, kasları dengeler, kanamayı durdurur, damarları büzer. Gözler, kulaklar, burun, sinüsler, boğaz, ciğerler ve migren üzerinde etkilidir.
Mor, tepe çakrası rengidir. Daha çok ilham verici özelliği vardır. Enerjiyi daha üst titreşimlere taşıyan, ruhsal çalışmaları güçlendiren, sinirleri gevşeten, ağrıları dindiren özelliğe sahiptir. Sinir sistemi ile ilgili sorunlarda, lenf drenajı, akne tedavisi, kas gevşetici, romatizma ve siyatik tedavisinde, iltihap giderici olarak kullanılır.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı