Fazla Uyku Hangi Hastalığın Habercisi
Bir insan, hayatının ortalama olarak 3’te 1’ini uykuda geçirmektedir. Bu sebeple uyku, insan için hayati bir önem taşımaktadır. Uyku bilişsel fonksiyonların iyileştirilmesine yardımcı olur ve vücudu fiziksel olarak dinlendirir.
Yetişkinler için en uygun olduğu düşünülen günlük uyku süresi ortalama 8 saattir. 8 saatten daha az ya da daha fazla uyumak ise sağlık açısından birçok tehlikeye işaret etmektedir.
Fazla Uykunun Nedenleri
Gerekenden daha fazla süre uyumak, birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu hastalıklara bakılacak olursa;
Narkolepsi
Gündüz periyodunda, aşırı ve ani gelen uyku durumudur. Nöropsikolojik bir hastalık olan narkolepsi, müdahale edilmediğinde kişinin günlük hayatını olumsuz şekilde etkiler, hatta zaman zaman yaralanmalara yol açar.
Hipersomnia
Gün içinde sürekli olarak uyku isteğinin yaşandığı durumdur. Kişiler gece uykusunu uzun ve deliksiz geçirmiş olsalar bile kendilerini dinlenememiş hissederler.
Uyku Apnesi
Nefes alamama, horlama vb. durumlar sebebiyle kişinin kaliteli uyku çekememesi durumudur. Gece uykusu kalitesiz geçen kişi, normalden daha fazla uykuya ihtiyaç duyar.
Kronik Yorgunluk Sendromu
Özellikle 6 ay ve daha uzun süren, fiziksel ve zihinsel anlamda, sürekli ve tekrarlı olarak yorgun olma durumudur.
Depresyon
Kişinin kendini mutsuz, bitkin, değersiz vb. olumsuz hallerde hissettiği psikolojik bir hastalık durumudur. Dönemsel olduğu gibi, uzun süreli olarak da devam edebilir ya da sık sık tekrarlanabilir. Tedavi edilmeyen ve yaşam kalitesini bozan depresiflik hali, kişiyi intihara dahi sürükleyebilmektedir.
Bunların dışında fazla uyku, kas ve kemik sorunlarına, baş ağrısı, kalp, diyabet ve obezite hastalıklarına da davetiye çıkarmaktadır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uyku düzeni oluşturmak için en başta stresten uzak kalınmalıdır. Günlük bir düzen belirlemek de önemlidir. Ayrıca tüketilen yiyecek ve içeceklere ve kullanılan ilaçlara da dikkat etmek gerekmektedir.