Muğla Milas'ta Arıcılık Eğitimi tamamlandı: Arı yoksa, yoksa hayat yok!

22.02.2022 - Salı 00:05

Arıcılığın ana geçim kaynağı olduğu Muğla, Milas’a bağlı Pinar Mahallesi’nde Milas Belediyesi, Pinar ve Etrafı Ziraî Kalkınma Kooperatifi (PİNKOOP) ve Melekler Atölyesi iş birliği ile Melekler Atölyesi 1 Arıcılık Eğitimi düzenlendi. Eğitim sonunda iştirakçilere Milas Belediyesi tarafından arıcı kıyafeti ve iştirak sertifikası dağıtıldı.

MUĞLA (İGFA)- 19-20 Şubat tarihlerinde Pinar Mahallesi’nde arıcılara, katma pahalı arı eserleri, arı sıhhati ve geçersiz bal mevzularında alanında uzman eğitmenler tarafından eğitim verildi. Pinar Mahalle Muhtarlığı Toplantı Salonu’nda gerçekleşen eğitime, Milas Belediye Lideri Muhammet Tokat, Milas Belediye Lider Yardımcıları Halil Memnun ve Mehmet Ateş, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Anamel Şirketi'nin sahibi ve proje koordinatörü Melek Koni, Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Lideri Kamil Gül, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Lideri Veli Türk, Akademisyen ve Araştırmacı Müellif Canan Küçükeren, Pinar ve Etrafı Ziraî Kalkınma Kooperatifi Lideri Mehmet Kıvrak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Veterinerlik Kısmı öğrencileri ve Pinar Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar katıldı.

Melek Erman Köni ve Erman Özüdoğru koordinatörlüğünde gerçekleşen aktiflikte Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi arı hastalıkları uzmanı öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyesi propolis uzmanı Doç. Dr. Ali Sorucu ve Türkiye’de birinci yerli propolisi üreten BEE’O firması temsilcisi Sancar Güney iştirakçilere bilgi verdi.

2 gün süren eğitimlerin sonunda tüm bayan iştirakçilere, iştirak sertifikası verilirken; Milas Belediyesi tarafından ise bayan arıcılara, arıcı kıyafeti ikram edildi. Projenin koordinatörü olan Melek Erman Koni kendi kurduğu Anadolu Balı (ANAMEL) markası ile elde edeceği geliri, tekrar PİNKOOP’a aktaracağını ve projenin sürdürülebilir olmasını sağlayacağını açıkladı.

"ÇİFTÇİMİZİN VE ÜRETİCİMİZİN HER VAKİT YANINDAYIZ"

Gerçekleştirilen aktifliğe katılan ve burada bir konuşma gerçekleştiren Milas Belediye Lideri Muhammet Tokat, çiftçinin ve üreticinin her vakit yanında olduklarını vurguladı. Lider Tokat, “Çok kıymetli bir aktiflik gerçekleştiriyoruz. Başta Melek hanım olmak üzere, kooperatif liderimize ve Ziraî Hizmetler Müdürümüze ve grubuna, aktifliğin tüm paydaşlarına ve en kıymetlisi vakit ayırıp buraya gelen siz bedelli hemşehrilerimize ve üreticilerimize yürekten teşekkür ve hürmetlerimi sunuyorum. Buraya katılarak uzmanlıklarıyla katkı sunan tüm hocalarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Arıcılık ve bal denildiğinde onun bizim dünyamızdaki yeri çok farklı.

Bilhassa çam balı ekseninde düşündüğümüzde dünyada kelam sahibi olmamızın bizim açımızdan çok manalı ve kıymetli olduğunu biliyoruz. Bu noktada kalitenin arttırılması, tanıtımının geliştirilmesi ve bu potansiyelin mevcut halinden daha da üst çıkartılması hepimizin önünde bir sorumluluk olarak duruyor.” dedi. Bu stil eğitimlerin arıcılığın bilimsel olarak desteklenmesine ön ayak olduğunu da vurgulayan Lider Tokat, “Arıcılık faaliyetlerinin bilimsel temelde yapılabilmesi için eğitim, kooperatifler, teknolojik kullanım ve tabi ki tanıtım ve pazarlama çok değerli bir noktada duruyor. Milas’ta arıcılık faaliyetlerinin çok bedelli bir potansiyeli olduğuna inanıyor, bu kapsamda düzenlediğimiz her aktiflikte bu potansiyeli daha da üst çekmeyi hedefliyoruz. 1 Arıcılık Eğitimi’ne katılarak katkı sunan tüm paydaşlara ve vakit ayırarak bu salonu dolduran tüm hemşehrilerimize yürekten teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

"MİLAS ÇOK DEĞERLİ BİR POTANSİYEL"

Aktiflik koordinatörü Melek Koni de yaptığı konuşmada Milas’ın çok değerli bir potansiyel olduğunu vurgulayarak ilerleyen süreçte de çalışmalarını sürdüreceklerini aktardı. Kendi markaları olan ANAMEL ve BİOMEL’den elde edeceği geliri tekrar kooperatife yatıracağını aktaran Köni, bu sayede projenin sürdürülebilir olacağını vurguladı.