Kordsa, Rekor Kar ile 2021 Yılını Kapattı
Rusya-Ukrayna tansiyonu piyasaları sarsıyor
23.02.2022 - Çarşamba 00:10Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in dün akşam Ukrayna'nın doğusundaki firakçı bölgeler Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanınmasıyla jeopolitik risklerin artması, tekrar inançlı limanlara olan talebin yükselmesine neden oldu.
Gelişmekte olan ülke para üniteleri paha kaybederken, Rus Rublesi dolara karşı en çok kıymet kaybeden para ünitesi oldu. Türk Lirası da dolar karşısında bedel kaybediyor. Dolar/TL kuru 13,92 düzeylerinde, euro/TL ise 15,79 seviyesinde seyrediyor. Global tansiyon Borsa İstanbul'da da yüzde 2,1 civarında düşüşe neden oldu.
Petrol fiyatları ise neredeyse yüzde 5 kıymet kazanarak 2014 yılından bu yana en yüksek düzeye çıktı. Brent ham petrolün varil fiyatı 98,10 doları gördü. Altının ons fiyatı bin 900 doları aşarak dokuz ayın tepesine çıktı.
Ekonomist İbrahim Aksoy gelişmeleri toplumsal medya hesabından kıymetlendirdi. Aksoy petrol fiyatlarındaki yükselişin ve turizm gelirindeki zayıflamanın Türkiye'nin cari açık fazlası maksadını riske attığını belirtti. Aksoy Rus ve Ukraynalı turistlerin Türkiye'ye gelen toplam turistlerin yüzde 27'sini ve toplam turizm gelirinin de yüzde 14'üne tekabül ettiğine dikkat çekti.
Güçte dışa bağımlı
Güç kaynakları açısından yoksul olan Türkiye yıllık doğalgaz muhtaçlığının yaklaşık yüzde 99,7'sini ve petrol muhtaçlığının yüzde 95’ini ithal ediyor. Türkiye’nin güçte en çok bağımlı olduğu ülkeler doğalgazda Rusya ve petrolde Irak olarak sıralanıyor. Petrol fiyatları ve kurlar artış gösterdiği vakit bu durum Türkiye'nin güç faturasına ve hasebiyle cari istikrara yansıyor.
AP, DW /SSB, BÖ
© Deutsche Welle Türkçe