Kaza Sonrası Kasko

» EKONOMİ » Kaza Sonrası Kasko

Trafik kazalarında, aracın yanması ya da çalınması gibi araçlarda oluşan hasarın giderilmesi amacıyla düzenlenen kara taşıtları sigortasına kasko denilmektedir. Trafik kazaları sonrasında ilk olarak kaza tespit tutanağı tutulmaktadır. Daha sonra kasko hasar tespiti yapılmaktadır. Kaza tespit tutanağı, kasko şirketlerinin hasarı karşılaması için oluşturulmaktadır. Kasko araç sahiplerinin isteği ile yapılmakta olup herhangi yasal bir zorunluluk gerektirmemektedir. […]

Trafik kazalarında, aracın yanması ya da çalınması gibi araçlarda oluşan hasarın giderilmesi amacıyla düzenlenen kara taşıtları sigortasına kasko denilmektedir. Trafik kazaları sonrasında ilk olarak kaza tespit tutanağı tutulmaktadır. Daha sonra kasko hasar tespiti yapılmaktadır. Kaza tespit tutanağı, kasko şirketlerinin hasarı karşılaması için oluşturulmaktadır. Kasko araç sahiplerinin isteği ile yapılmakta olup herhangi yasal bir zorunluluk gerektirmemektedir.

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza vakasında bulunan araç sahipleri tarafından tutulan bir tutanaktır. Tutanakta, araçların kaza anındaki konumları, araç özellikleri, kaza tarihi, kaza yeri özellikleri ve hasar dereceleri yer almaktadır. Taraflar bu formu doldurup imzalayarak tutanak tutmuş olurlar. Bu bilgilerin yanı sıra kaza yerinin fotoğrafları çekilerek de değerlendirme yapılabilir.

Kasko Hasar Tespiti

Trafik kazalarında kusurlu tarafın belirlenip hasarın karşılanması amacıyla kasko şirketlerine başvurulmalıdır. Kaza tespit tutanağında yer alan bilgiler doğrultusunda durum tespiti yapılır. Fakat kasko şirketi bir sonuca varamaz ise bu durumda oluşturduğu hasar dosyasını kaza tespit tutanağı değerlendirme komisyonuna gönderir. Son olarak burada durum değerlendirilerek sonuca varılmaktadır. Hasar dosyası içerisinde sürücü belgesi, sigorta poliçesi, sigorta primlerinin ödenme belgeleri, araba sigorta tescil belgeleri ve kaza fotoğrafları bulunmaktadır.

Kasko Neleri Kapsar?

Kasko sigortası, trafik kazaları, araçların yanması ya da çalınması durumlarında oluşan hasarı kapsamaktadır. Bununla birlikte, son düzenlemelere göre araçlarda deprem, sel, heyelan gibi olaylar sonucunda meydana gelen hasarın giderilmesi de kasko sigortası kapsamında yer almaktadır. Araçların orijinal parçalarının değiştirilmesi ya da parça eklenmesi durumunda oluşabilecek hasarlar kasko sigorta kapsamına girmemektedir. Kasko sigortası genellikle yurt içinde meydana gelen araç hasarlarının durumunu kapsamaktadır. Bu sebeple aracın yurt dışında bir hasara uğraması sonucunda kasko sigortası hasarı karşılamamaktadır. Bununla birlikte yurt dışı için kasko sigortası işlemleri yapan şirketler de bulunmaktadır.