Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının sonrasındaki gelişen süreçte İntifada kelimesi gündeme damgasını vurdu. Vatandaşlar, ”intifada nedir?, intifada ne demek?, intifada kelime anlamı” şeklinde sorgulamalara başladı.
Amerika (ABD) Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ilan etti. Donald Trump’ın bu açıklamalarının sonrasında Türkiye’de ve tüm dünyada büyük bir tepki topladı. Özellikle Filistin halkı alınan bu karara şiddetle tepki gösteriyor. Tüm bu gelişmelerin ardından Hamas Lideri İsmail Haniye, İsrail’e karşı intifada çağrısı gerçekleştirdi. Bunun üzerine intifada çağrısı gündemdeki yerini aldı ve vatandaşlar intifadanın ne demek olduğunu merak ederek sorgulamalara başladı. Peki, intifada nedir? İntifada kelime anlamı nedir, intifada ne demek? İntifadanın Filistinliler için anlamı nedir? Filistin’de kaç tane intifada yaşandı? Tüm detaylar haberimizde…
İNTİFADA KELİME ANLAMI NEDİR? İNTİFADA NE DEMEK?
İsrail’in Filistin topraklarını ele geçirmesine karşı Filistinlilerin ayaklanması anlamına gelen intifada TDK tarafından da “Filistin halkının başkaldırısı” olarak tanımlanmıştır. İsrail işgaline karşı Arap halkının baş kaldırması karakterini taşıyan ilk İntifada, 1987’de başladı. İkinci İntifada ise Eylül 2000’den 2005 yıllına kadar devam eden ikinci Filistin ayaklanmasıdır.
FİLİSTİN’DEKİ İNTİFADALAR NELERDİR?
İntifada Filistin’de iki kez yaşandı. Birinci İntifada (ayaklanma) veya Birinci Filistinli İntifada, İsrail’in, aralık 1987’den 1993 Oslo Anlaşmasının imzalanmasına kadar süren, Filistin topraklarını ele geçirmesine karşı, Filistinlilerin ayaklanmasıdır.
-BİRİNCİ FİLİSTİN İNTİFADASI
Ayaklanma 9 Aralık’ta Cebaliye mülteci kampında başladı. Gittikçe yükselen tansiyon, ölen Filistinli ve İsrailliler ve son olarak İsrail ordusuna ait bir aracın dört Filistinli’ye çarpıp öldürmesi, ayaklanmayı ateşledi.
-İKİNCİ FİLİSTAN İNTİFADASI
İkinci İntifada veya El Aksa İntifadası ise Eylül 2000’den 2005 yıllına kadar devam eden ikinci Filistin ayaklanmasıdır. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar Şubat 2005 yılında Ariel Şaron ve Mahmud Abbas’ın katıldığı Sharm ek-Sheikh Zirvesi ile sona ermiş. Ayrıca Oslo Savaşı olarak da bilinir.