ABD’de Prens Selman’a Tepki

» DÜNYA » ABD’de Prens Selman’a Tepki

ABD Senatosu’nda Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı James Mattis’in Kaşıkçı cinayeti konusunda yaptıkları brifingde Trump’ın tutumunu devam ettirmeleri, ABD Başkanı’na tepkilerin daha da artmasına neden oldu. ABD’nin eski başkanı Barack Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice, Suudi Arabistan’ın artık ABD için güvenilmez bir ortak olduğunu belirtti. Rice, “Başkan’ın, Veliaht Prens Selman ile esrarengiz […]

ABD Senatosu’nda Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı James Mattis’in Kaşıkçı cinayeti konusunda yaptıkları brifingde Trump’ın tutumunu devam ettirmeleri, ABD Başkanı’na tepkilerin daha da artmasına neden oldu.

ABD’nin eski başkanı Barack Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice, Suudi Arabistan’ın artık ABD için güvenilmez bir ortak olduğunu belirtti.

Rice, “Başkan’ın, Veliaht Prens Selman ile esrarengiz sevdası bitmeli ve Trump Amerikan politikasını yeniden ayarlamalıdır” ifadesini kullandı.

Rice ayrıca Yemen’deki iç savaş, Suudi Arabistan’daki tutuklamalar, Katar’a uygulanan abluka, Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin kaçırılması gibi birçok gelişmenin de Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın gerçek kimliğini ortaya koyduğuna değindi.

ABD Başkanı Donald Trump’a bir tepki de ABD’nin eski dışişleri bakanı ve 2016 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton’dan geldi.

Clinton, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin, “Kaşıkçı öldürülürken konsoloslukta olanların örtbas edilmesinin bir parçası olan bir başkanımız var” dedi.

Trump’ın Kaşıkçı konusunda Suudi Arabistan ile karşı karşıya gelmekten çekindiğini belirten Clinton, “Bu durum, ABD’nin iş sözleşmeleriyle ilgili değil, kendi kişisel ticari çıkarlarıyla ilgili” ifadesini kullandı.

Trump yönetiminin Kaşıkçı tutumu kendi parti senatörleri tarafından da eleştiriliyor.

Washington Post gazetesi Trump yönetiminin CIA Başkanı Gina Haspel’in senatodaki oturuma katılımını engellediği iddiasının, kendi partisindeki Cumhuriyetçi senatörleri bile kızdırdığını yazdı.

Haspel’in oturuma katılmamasının senatörler tarafından “öfke” ve “üzüntü” ile karşılandığı belirtildi.